AKTUALNOŚCI

Norweskie przepisy kulinarne 1

Vaffler - foto www.matprat.no
Dziś chciałbym rozpocząć nowy dział na moim BLOGU, będą to norweskie przepisy kulinarne.

Będę tu przedstawiał przepisy typowe dla kuchni norweskiej, ale również inne, znane z naszych stołów ale w wydaniu typowo skandynawskim.

Na początek proponuję przepis na norweskie gofry (w języku norweskim vaffel):


CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-40 min

STOPIEŃ TRUDNOŚCI: łatwe


Składniki:

400 ml mleka

400 ml mąki pszennej

5 łyżek cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka zmielonego kardamonu

5 jaj

100 g roztopionego masła


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Umieść wszystkie suche składniki w misce, rozcieńczyć odrobiną mleka. Dobrze wymieszać, aby uniknąć grudek.

2. Wymieszać jajka i dodać razem z roztopionym masłem. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1/2 godziny

3. Po wyrośnięciu piec w gofrownicy, podawać najlepiej na gorąco


ZALECANE DODATKI: dżem, śmietana, masło lub norweski ser typu brunøst ( o nim opowiem w kolejnych odcinkach na BLOGu)


SMACZNEGO !!!


źródło: www.matprat.no

Komentarze (
0
)

 

Partnerzy