AKTUALNOŚCI

Norweskie przepisy kulinarne 2 - Bacalao

Bacalao - www.matprat.no
Na całym świecie z pewnością znajdziecie wiele informacji na temat potrawy zwanej Bacalao.

Oryginalny przepis pochodzi z Portugalii i to tam właśnie znajdziecie najwięcej odmian Bacalao. Mówi się nawet, że w Portugalii powstaje codziennie jeden przepis na Bacalao dziennie.
Wszyscy, którzy znają Norwegię wiedzą zapewne, że i tu to danie jest bardzo popularne. W Norwegii jednak lekko zmieniono ten przepis, jego głównym składnikiem jest suszony dorsz, zwany klippfisk. U nas taka wersja jest raczej niedostępna więc możecie ją zastąpić zwykłym filetem z dorsza. 

CZAS PRZYGOTOWANIA - 60 min

STOPIEŃ TRUDNOŚCI - łatwe

DANIE DLA 4 OSÓB


SKŁADNIKI:

2 kg fileta z dorsza (najlepiej klippfisk)

1kg cebuli

1kg ziemniaków

2 szt. papryczki chili

3 puszki pokrojonych pomidorów

10 ziaren pieprzu

2 ząbki czosnku

4 listki laurowe

30 czarnych oliwek

30 ml oleju


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Zamoczyć fileta w lekko osolonej wodzie i pozostawić na noc.
  2. Oczyścić dokładnie rybę, o ile jest to konieczne, pokroić na kawałki około 2cm.
  3. Obrane ziemniaki i cebulę pokroić na dość duże plastry. 
  4. Ułożyć warstwowo rybę, ziemniaki i cebulę w dużym rondlu lub garnku.
  5. Dodać czosnek, pieprz, liść laurowy, chili, oliwki, pomidory i oliwę z oliwek. Gotuj wszystko około 1h lub aż wszystkie składniki będą miękkie.
  6. W razie potrzeby podlać lekko wodą, posolić wg uznania.


Danie to można spożywać bez dodatków.


SMACZNEGO


źródło: www.matprat.no

Komentarze (
0
)

 

Partnerzy