AKTUALNOŚCI

Norweskie przepisy kulinarne 3 - kotlety z łosia

Kotlety mielone z łosia
Soczyste i smaczne kotlety z łosia (elgkarbonader) są hitem, zarówno podczas codziennej kolacji, jak również w trakcie spotkań towarzyskich.

Istnieje wiele różnych receptur. Te kotlety są z odrobiną śmietany i dlatego też są wyjątkowo dobre.

CZAS PRZYGOTOWANIA - 20-40 min

STOPIEŃ TRUDNOŚCI - średnio trudne

DANIE DLA 4 OSÓB


SKŁADNIKI:

500 g mielonego mięsa z łosia (trudno dostępne ale osiągalne w Polsce)

1 łyżeczka soli

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

1 jajko

0,5 łyżeczki pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżeczka tymianku

200 ml śmietany do zup

tłuszcz do smażenia


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Wymieszać najpierw mięso mielone z solą. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz przyprawy. Na koniec dodać jajko i dobrze wymieszać.
  2. Rozcieńczyć śmietaną, dodając po połowie i dokładnie wymieszać.
  3. Przygotowane mięso podzielić na mniejsze porcje i uformować z nich kotlety, piec z każdej strony po około 2 min aż będą upieczone.
  4. Smakują najlepiej podawane z warzywami z wody, z ziemniakami i dżemem z żurawiny


Można podawać również w bułce jako hamburgera z cebulką, ale także jako danie podawane na szwedzkim stole podczas różnych imprez.


SMACZNEGO


źródło: www.matprat.no


Komentarze (
0
)

 

Partnerzy