AKTUALNOŚCI

Norweskie przepisy kulinarne 5 - BIDOS

Bidos
Bidos to tradycyjna potrawa pochodząca z Laponii. Istnieje wiele różnych receptur na tą zupę, można ją podawać na gęsto lub nie zagęszczając jej. Poniższy przepis jest oryginalnym przepisem, pozbawionym sztuczności i pełnym smaku. Leage buorre !!!


CZAS PRZYGOTOWANIA - 20-40 min

STOPIEŃ TRUDNOŚCI  - łatwy


SKŁADNIKI:

500 g mięsa z renifera

4 łyżki stołowe mąki

1 L wody

2 marchewki

4 ziemniaki

pół cebuli

pieprz i sól do smaku

ewentualnie karmel do smaku


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Mięso pokroić w kostkę i włożyć do naczynia żaroodpornego
  2. Mąkę wymieszać z około 300 ml zimnej wody, dodać resztę wody i wymieszaną mąkę do mięsa, doprowadzić całość do wrzenia cały czas mieszając żeby nie było grudek
  3. Ziemniaki obrać i pokroić na pół. Marchew obrać i pokroić w grubsze plastry. Posiekać cebulę. Dodać marchew i ziemniaki do mięsa i gotować do miękkości.
  4. Całość doprawić solą i pieprzem. Jeśli chcemy żeby sos był ciemniejszy można dodać  kilka kropel karmelu


BIDOS można podać ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem, masłem i żurawiną


SMACZNEGO


źródło: www.matprat.no




Komentarze (
0
)

 

Partnerzy